zondag 31 januari 2016

Dank





Afgelopen woensdag zijn Martin, Maja en Anneke, na een verblijf van 6 dagen in Stung Treng, vertrokken naar de hoofdstad Phnom Penh. 
Ze vervolgen de Mekong vanaf het rustige plattelandsdorpje Stung Treng zuidwaarts naar de drukke hoofdstad. Zij zullen onder anderen de Killing Fields, de zilveren Pagode, het Nationale museum en de stad bezoeken.




Gisteren zijn Maja en Anneke op het vliegtuig gestapt richting hun thuisland. Martin reist vandaag met de bus richting Stung Treng. Ans blij want doordat ze alleen thuis is en overdag workshops verzorgd, hebben meerdere dieren een plekje in het huis veroverd. Dikke muizen springen uit het broodrooster of uit de kast. Een grote kakkerlak is zo stom geweest in een bierblikje te kruipen. Hierdoor kon Ans hem gemakkelijk vangen, wat haar de vorige dagen niet gelukt was, en buiten weer vrijlaten. Het alleen thuis zijn heeft zijn voor en nadelen.



                                                              Een visuele impressie van de workshops



De praktijkbegeleidsters worden steeds beter in het overdragen van kennis.



De workshops blijken nuttig te zijn en naar wat aanpassingen beter te volgen en te begrijpen voor de verloskundigen. 
De belangrijkste verandering is dat de stof simpeler en korter is gemaakt en meer herhalingen en samenvattingen bevat. 
Daardoor beter afgestemd op de behoefte van de verloskundigen in Cambodja.



Een bijzonder moment, de directeur van het health centra in Kamphun kwam gezamenlijk met zijn verloskundigen naar de workshop. Hij wilde meer weten over de nieuw aangeboden behandelingen bij reanimeren en het stoppen van overmatig bloedverlies na de bevalling. Met zijn nieuwe kennis kan hij zijn 5 niet aanwezige verloskundigen alsnog bijscholen.








Na Ans haar werkzaamheden blijven er twee reanimatiepoppen achter in Stung Treng en Ans heeft besloten er één aan dit health center te schenken. Op voorwaarde dat de directeur 2 keer per jaar de reanimatiestappen gaat oefenen met zijn 10 verloskundigen.
De andere oefenpop gaat naar het ziekenhuis voor de praktijkbegeleidsters en studenten.





Beademingsoefeningen




Hartmassagetechniek als er geen hulp van anderen is. 
Handiger met een rechtopstaande reanimatieballon.



Jong geleerd oud gedaan. 



De rechtopstaande uitrusting heeft meerdere voordelen. De ballonnen in de health centra hebben een volume van 150 cc. De nieuwe uitrusting 250 cc wat beter afgestemd is op het volume van de longen van de pasgeborene. De inhoud van beide longen is 300 ml en deze worden nu sneller en effectiever gevuld.

 Doordat de ballon recht op het masker staat verbreekt de verbinding met masker minder gemakkelijk tijdens het reanimeren. Dit is namelijk een losse verbinding zodat er verschillende maten van maskers gebruikt kunnen worden.




Er wordt druk geoefend. 

Dank
  


Li Hai





Geen opmerkingen:

Een reactie posten