zondag 8 februari 2015

Maart 2016?








Afgelopen week zijn we in Phnom Penh om met de directeur van VSO Cambodja te spreken over een mogelijke verlenging van onze plaatsing.

Woensdagochtend om 3.00 uur opgestaan en met de minibus naar Phnom Penh gereden. De minibus heeft een aantal voordelen boven de gewone bus. Het is goedkoper, ze halen je thuis op, rijden sneller, gaan via een kortere route en brengen je op de eindbestemming. Samen met 13 Cambodjanen is het behoorlijk vol. Rond het middaguur zijn we in Phnom Penh en worden we bij het Okay guesthouse afgezet. VSO vergoed slechts $ 7,- voor een overnachting en het hotel waar zij ons herbergen zijn we inmiddels zat. Vieze kamers en geen enkele mogelijkheid om iets te eten of te drinken. Dat betekent dat we op de kamer hangen en voor alles naar een restaurant moeten. Vervelend, we besluiten wat meer te betalen en in Okay te overnachten waar we in 2013 samen met Annemiek een prima tijd hebben gehad. Okay is een guesthouse in het toeristische centrum van de stad en wordt in de Lonely Planet gids vermeld. De kamers zijn schoon, de douche heeft warm water en het is een komen en gaan van toeristen. Dit maakt dat de gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten en drinken gezellig druk is en er voortdurend mensen zijn die een praatje willen maken. Het personeel is hartelijk en voorkomend. 
Dit guesthouse wordt onze thuisbasis in Phnom Penh.



Donderdagmiddag het gesprek met Vantha de directeur van VSO. Helder en vaag tegelijkertijd. In eerste instantie spreken we over de plaatsing van Ans tot nu toe en de plannen voor de korte termijn. Duidelijk is dat we nu, na een klein half jaar, daadwerkelijk aan de slag zijn. De contacten met het ziekenhuis en het trainingscentrum beginnen te werken en de plannen voor het verbeteren van de verloskunde krijgen vorm. Er is vertrouwen ontstaan over de aanpak en werkwijze van Ans en het is duidelijk dat het nuttig is om te verlengen. Martin kan een steentje bijdragen aan het verbeteren van de opleiding en er is ook voor hem een zinnige bijdrage te leveren.

VSO Cambodja stopt echter met haar programma in de gezondheidszorg. Desalniettemin is er een mogelijkheid voor Ans om haar plaatsing tot maart 2016 te verlengen. Er is nog een andere VSO-er, Favour, die tot maart volgend jaar een aanstelling heeft in de zorg en men wil met deze twee health-medewerkers het programma afronden. 
De constructie doet ons een beetje vreemd aan. Blijkbaar heeft VSO Nederland een kleine sponsor gevonden die Ans haar plaatsing wil bekostigen. We zouden dan niet aan VSO Cambodja hoeven rapporteren maar aan VSO Nederland? We maken duidelijk dat we in geen geval rechtstreeks aan de sponsor wensen te rapporteren want dan zijn we in feite onze eigen zaak begonnen en we willen dat het glashelder is dat we voor VSO werken en niet voor onszelf of een sponsor. Wat ons betreft doet dit onmiddellijk de vraag oprijzen in hoeverre er vanuit Cambodja nog wel ondersteuning is voor het Health programma. Ja, VSO Cambodja blijft wel ondersteunen maar er is geen geld voor een programmamanager. Een andere manager kan het erbij doen om zo de contacten met de partners (ziekenhuis, RTC) te onderhouden. Aangezien Biju ook de vraag heeft gekregen of hij wil verlengen vermoeden we dat er linksom of rechtsom een budget binnen VSO Cambodja is om nog steeds iets te doen in Health. Nee, Biju heeft dit aanbod afgewezen en dus is er geen aanvraag gedaan voor budgetering?
Hm, wat ons betreft nog wel een aantal zaken waar meer duidelijkheid over moet komen.



Daarnaast willen we erg graag deze zomer naar Nederland. Aangezien we er vanuit gegaan zijn dat we in 2015 ons avontuur zullen afronden moeten we in geval van een verlenging wel een aantal zaken gaan regelen. Daarbij komt dat Pa en Ma Ohms in september 60 jaar getrouwd zullen zijn en zo’n bijzondere gebeurtenis willen we liever niet missen. Of het mogelijk is om tussentijds op en neer naar Nederland te vliegen en wie dat dan moet betalen en of we 6 weken verlof kunnen krijgen en hoe dat dan zit met huur, salaris etc. etc… zijn vragen die nog wel beantwoord moeten worden alvorens we een definitieve keuze kunnen maken.

In principe zijn we genegen om te verlengen. Het verblijf in Cambodja is fascinerend. Het werk is uitdagend en we zijn voor ons gevoel nauwelijks begonnen. We voelen ons op ons gemak in Stung Treng en met de mensen om ons heen. Beata zou het bijvoorbeeld wel heel erg fijn vinden wanneer we ons verblijf verlengen. De werkrelaties worden steeds beter. Het onderlinge vertrouwen en de wil om samen zaken aan te pakken groeit. Onze eigen investering in de mensen en het werk neemt vanzelfsprekend ook toe en dat maakt dat we wat meer willen bewerkstelligen dan mogelijk zou zijn wanneer we nu al beginnen met afronden. 
Maar goed, Vantha zal contact opnemen met VSO Nederland en onze vragen bespreken. Wij wachten rustig de antwoorden af en zullen zien wat  het volgende gesprek oplevert.





Ans gebruikt de vrijdag om allerlei boodschappen te doen in Phnom Penh. Zo koopt ze bijvoorbeeld een compleet matras om later hechtsponzen uit te kunnen snijden, hechtnaalden, naaldvoerders, schetsboeken en kaas. Martin heeft de gehele dag doorgebracht in een vergadering over de aankomende jaarverslagen die VSO Cambodja moet gaan produceren voor VSO International, de sponsoren en andere belanghebbenden. Er zullen in maart workshops georganiseerd worden om de programmajaarverslagen en het landoverzicht te produceren.


Deze vergadering waarbij Vantha, de directeur, twee stafmedewerkers en 4 vrijwilligers bijeen zijn heeft tot doel deze workshops voor te bereiden. Om een lang verhaal kort te maken. Aangezien Martin in dit soort vergaderingen zijn mond niet kan houden is hij nu belast met het schrijven van een eerste versie van het Health-jaaroverzicht wat dan als input voor de workshops kan dienen. Hij zal alle informatie en data van de verschillende Health-medewerkers en hun kwartaal en jaarverslagen krijgen met als opdracht daaruit een algemeen jaarverslag te schrijven. Lekker, uw correspondent heeft zich een bulk werk op de hals gehaald. Nu maar zien of hij vanuit al die data een fraai rapport kan schrijven in aanvaardbaar Engels. Ongetwijfeld volgt er dan een blog over het VSO Health-programma in Cambodja. Een programma waar ze mee stoppen. Ja, Ans en Martin zullen netjes de boel opruimen en het licht uitdoen.





Zaterdagochtend worden we om 2.30 uur ons bed uitgebeld om weer aan de terugreis met het minibusje te beginnen. We zijn zo’n beetje de eerste die opgehaald worden en dat betekent dat we dik 2 uur door een pikdonker Phnom Penh rondneuzelen om andere personen, pakjes en zelfs kippen en een haan op te halen alvorens we richting Stung Treng vertrekken. Het is zeer de vraag of we een volgende keer opnieuw de minibus nemen. na een lange rit zijn we keurig om 12.30 uur in Stung Treng. Zo kunnen we ons om 15.00 uur met schetsboeken en potloden melden voor de start van een tekencursus. Beata en Marissa hebben een Koreaanse medewerker van het opleidingsinstituut voor leraren zover gekregen ons tekenles te geven. De tekenles is ons prima bevallen. 







Li Hai




1 opmerking:

  1. Bedankt voor dit mooie verhaal (Ans en) Martin. Ik zie inderdaad Martin, dat je je een hoop werk op de hals haalt.
    Zo een jaarverslag is niet niks en het materiaal op tijd krijgen zal een uitdaging zijn. Haha. Prachtigefotos van verven en weven zeg. Veel plezier met Michiel en Annemiek. We hopen dat de verlenging met tussenstop voor feest in september door gaat. Zoen van Mark en Ria

    BeantwoordenVerwijderen