zaterdag 28 februari 2015

On-Cambodjaans druk





Deze week hebben we het allebei druk gehad.  
De wormenkuur heeft ons goed gedaan en nieuwe energie gegeven.




Martin is druk met het lezen van de jaarverslagen van de health volunteers van VSO. Deze moeten verwerkt worden in het jaarverslag van het gezondheidsprogramma van VSO Cambodja. Hij heeft de benodigde papieren een week later dan beloofd gekregen en zit nu tot over zijn oren in het werk. Vandaar dat jullie het deze week met een kort berichtje zullen moeten doen.





Er waren volop activiteiten deze week. Op de afdeling zijn studenten van de opleiding die volgende maand na 1 jaar hun examen moeten doen. Al deze studenten hebben de afgelopen 2 weken meerdere trainingen van Ans gehad. Ze zijn leergierig en leren snel. In 2 tot 4 sessies hebben ze het hechten onder de knie. Jammer dat hier tijdens de opleiding zo weining aandacht aan besteed wordt. Ans heeft haar training iets aangepast en de techniek hoe om te gaan met naaldvoerders en naalden toegevoegd. Er werden namelijk te veel naalden en sponsen mishandeld. Dit mag in het echt niet voorkomen zoals je je kunt voorstellen.



Ans is tevens druk bezig met het voorbereiden van haar 2 eerste workshops in Health Centers die volgende week gegeven gaan worden. Afgelopen vrijdag was de laatste werkdag met haar assistente Sophea en ze zal volgende week met haar nieuwe assistente gaan beginnen. Voor beiden dus een sprong in het diepe. Mede doordat de 2 praktijkbegeleidsters van het ziekenhuis weinig inzet tonen of geen tijd hebben om samen de workshop voor te bereiden en door te nemen .




Sophea heeft de terminologie in 3 a 4 maanden onder de knie gekregen dus zal het Sovann ook wel gaan lukken. Sovann geeft 6 ochtenden les op een basisschool, daardoor verwacht Ans dat zij goed gaat worden in het vertalen en instrueren bij de trainingen. Als er geen 2e verlenging komt dan zal Ans niet meer trainingen gaan ontwikkelen. Ze zal doorgaan met de hechttraining op de afdeling en het verzorgen van workshops over hechten en het gebruik van het partogram in de nog 10 andere Health Centers in deze provincie. Naar aanleding van observaties op de afdeling gaat Ans nog aanbevelingen voor de afdeling maken en deze met de verloskundigen bespreken. Volgt er wel een verlenging van 1 jaar dan zal Ans nieuwe trainingen en workshops gaan ontwikkelen. Hopelijk is Sovann dan al zodanig ingewerkt dat dit geen problemen meer op gaat leveren. In overleg met verschillende verloskundigen en studenten zullen de nieuwe trainingen en workshops voornamelijk gaan over hulp bij acute situaties die tijdens een bevalling kunnen optreden. Zoals schouderdystocie, onverwachte stuitbevalling en veel bloedverlies na de bevalling. Maar ook het verloop van de normale bevalling en het leren inschatten en het herkennen van risico’s voor, tijdens en na de bevalling.






Voor de  workshop heeft Ans certificaten gemaakt één voor het Health Center zelf en één voor de deelneemsters. Het uitprinten van de documenten voor de workshops hebben vele uren in beslag genomen. De apparatuur in Cambodja is niet zo geavanceerd als in Nederland en het gaat allemaal erg traag. Het uitprinten van een vel met een foto als achtergrond kost hier ongeveer 2 a 3 minuten. Voor de power point presentatie heeft Ans sowieso al 60 slides uitgeprint, dit naast allerlei andere documenten. Dus reken maar uit…….. Tijdens het wachten heeft Ans besloten ook een certificaat te gaan maken voor de studenten en de Health Center verloskundigen die de hechttrainingen in het ziekenhuis hebben gevolgd.

Deze certificaten worden dankbaar in ontvangst genomen. Een verloskundige met een 3 jarige opleiding die 8 maanden geleden haar diploma heeft gehaald vertelde haar na het ontvangen van het certificaat: “Ik ben u zo dankbaar teacher, ik heb nooit kunnen hechten en nu na deze training heb ik vertrouwen en techniek van u meegekregen. Nu kan ik de vrouwen hechten en dat is erg belangrijk voor mij maar nog meer voor de vrouwen van onze community“.




Dit is een van de redenen waarom er in de “bush bush” zo weinig gehecht wordt na de bevalling. Niet alleen de angst van de vrouw voor pijn maar ook de onkunde van de verloskundigen. Door het geven van workshops en trainingen hoopt Ans een bijdrage te kunnen leveren aan het welbevinden van vrouwen na de bevalling. Dat geeft haar een goed gevoel en de wil om door te gaan. Hopelijk nemen de praktijkbegeleidsters haar taak in de toekomst over. Momenteel kijken ze alleen nog maar toe en hebben het of te druk of zijn te moe om het zelf te doen.






Vrijdagavond langs de rivierboulevard een biertje gedronken, afscheid van Sophea, verjaardag van Catrien ( gefeliciteerd meid ) en het weerzien van Marissa en Rolly die in de Filipijnen op vakantie zijn geweest.






Dinsdag zal Martin met de bus naar Phnom Penh vertrekken om onze kinderen te ontmoeten. Samen zullen ze de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis gaan bezoeken. Ans heeft besloten niet mee te gaan naar Phnom Penh en is daardoor 4 dagen alleen in huis. Zo kan ze de laatste week wel mee Michiel uitzwaaien en Annemiek indien nodig helpen met het zoeken van woonruimte.

Hopelijk kan ze een verslag publiceren over het verloop van haar eerste workshops. Daarna zal het waarschijnlijk 2 weken stil zijn op het blog maar hoogst waarschijnlijk niet bij ons. Er zal veel bij gekletst gaan worden.






Li Hai





2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie verhalen. Jullie doen daar prachtig werk!. Veel plezier met de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij genieten van jullie verhalen, maar snappen dat we nu even moeten wachten. Geniet er nu maar even van dat de kids er zijn. Groeten aan iedereen. Catrien

    BeantwoordenVerwijderen